Ruta de les Fonts de Navarcles - Agost'12

Tarda calurosa d'Agost, així que s'ha de buscar una ruta amb punts d'aigua abundants (sobretot per les gosses) i que no toqui molt el sol... finalment em decideixo per una casi al costat de casa, a Navarcles.  Omplo la motxilla amb aigua, més aigua per si de cas, una mica de fruita, les gosses (no a la motixlla eh) i cap al petit poblet de Navarcles, a uns 10 km al Nord-Est de Manresa.

La ruta comença al Parc de la Font Vella, situada en la mateixa BV-1221 al mig del poble, en ell trobarem la primera font que porta el nom al parc, la Font Vella, es segueix pel passeig de les Fonts (o BV-1221) en que en breus metres s'arriba a la Font dels Sobreeixidors. Pugem unes escales i creuem el carrer, seguirem recte paral·lelament a la riera de Merdaenllà fins arribar a carrers amples de parcel·les per explotar, allà agafarem el camí de terra de la dreta per arribar a una amplia i ombrejada esplanda en que en el vell mig si troba la Font Nova.
Font Vella
Font dels Sobreeixdors
Font Nova
Abandonem el casc urbà de Navarcles per endinsar-nos en camps secs, sempre seguint la riera en que al poc ens toparem amb un pal indicatiu de la ruta, agafem el trencall a l'esquerra i el camí poc a poc es converteix en un lloc frescal i ombrívol amb abundant vegetació, als pocs metres trobem un senderó a la dreta que ens porta a la Font de Solervicenç, en aquesta font em començo a donar compte que poca aigua veurem en tot el camí... ja que no hi ha ni una gota d'aigua i les gosses em comencen a mirar amb cara de pocs amics, aixó que només portem escassos 2 km !! Però la calor ofega.

Indicador després de la Font Nova
Font de Solervicenç
Tornem pel senderó fins al trencall i seguim recte el camí per una mini-pujada, fins arribar a un camí ample de terra, seguim endavant fins a toparn-nos amb un altre pal indicatiu, seguim a l'esquerra sota la direcció de la Masia de l'Angle. D'aquest punt fins a la Masia de l'Angle caminem per un camí ample rodejat de camps per sembrar, secs com sec és el camí, i a l'esquerra un petit bosquet, boregem el bosquet i més i més camps al nostre davant, per sort ara en ombria. Un cop arribades a la masia de l'Angle, just davant la masia girem a l'esquerra. 
Camps propers a la masia de l'Angle
Masia de l'Angle
En poques passes un pal indicatiu amb mil i una indicacions ens situa totes les fonts, seguim l'indicatiu cap a la Font de l'Angle, just davant del pal, un petit senderó amb escales, protegit per baranes de fusta (per evitar pas de motos), ens fa baixar fins un altre indicador, en aquest girem a l'esquerra per un senderó ben ombrejat i humit (per fi!!) en que anem a parar a la Font del Boixà, una petita i maquíssima font en que l'aigua transcorre delicadament, les gosses una mica més i salten d'alegria en veure aigua !!, tornem endarrer pel senderó fins al pal i seguim a l'esquerra per baixar a la Font de l'Angle, una font dins una petita barraca de pedra seca, on surt tot un rieret d'aigua ben fresca, davant d'ella, un impressionant roure governa el paratge tranquil i fresc. 
Indicador a diferents Fonts
Direcció a la Font de l'Angle
Indicador entre Font del Boixà i l'Angle
Font del Boixà
Font del Boixà
Font de l'Angle
Font de l'Angle i roure
Passem el petit tancat que rodeja la font, i continuem per el camí ample que segueix, no sense avanç la remullada de les gosses al riu que ens trobem a mà esquerra, on unes pedres conformen un "pont" per passar-lo. Continuem sense passar el riu, direcció la Colònia Jorba, gairebé en paral·lel a veure la Colònia a l'altre banda del riu, a la nostre dreta un petit sender puja ben empinat, en un arbre trobem l'indicació d'una font, així que cap amunt !! en pocs metres de ziga-zaga en pujada ben humida hi ha la Font de la Baga de l'Angle, per mi la més maca de tota la ruta, petita, natural, fresca, humida, verda... fantàstica !!

Indicador al costat del riu Calders
Pas pel riu Calders (no travessar !!)
Cap a la Còlonia Jorba
Senyal del senderó a la font
Font de la Baga de l'Angle
Tornem pel mateix sender on hem pujat fins a trobaro-nos altre cop amb el camí, el continuem tot obserbant la Colònia Jorba, en el km 5,5 apròximadament de la ruta ja estem a l'Esglèsia de Sant Pere de Viladecavalls que governa desde l'altre banda del riu la Colònia, davant d'ella en el mateix camí una petita font ens fa parar per recuperar forces. Continuem el camí baixant cap a la petita presa del riu Calders, el creuem pel seu pont penjant i pujarem cap a la carretera que porta a la Colònia, just arribar-hi contiuem endavant per unes escales de pedra que ens portaran a un berenador on en el seu centre si troba la Font de la Salut, omplim les ampolles buides i continuem per la carretera asfaltada direcció a la carretera de Manresa-Calders, en poc trobem un trencall a l'esquerra direcció a Llac de Navarcles passant per petits senders, o pel contrari continuar recte com varem fer nosaltres fins creuar la carretera N-141 i seguir recte fins a la Font de les Tàpies* la qual en aquesta ruta no vaig arribar, vem agafar un camí a l'esquerra poc després de creuar la carretera, que ens portarà creuar l'Oller, un petit nucli ramader i agrícola i just acabar-lo a la nostre dreta arrenca un senderó, en ell ens trobarem amb un parell de barraques de vinya i descendrem fins al riu Llobregat fins a la Colònia Galobard, allà tornarem a creuar la carretera N-141 i empendrem el carrer asfaltat amb urbanització pel mig fins arribar al Llac de Navarcles, el borajarem fins al berenador que es troba al final, on passarem per grans roques per creuar el riu que desemboca al llac artificial, el tornarem a borejar per l'altre banda fins arribar al carrer de la Font de la Cura, girem a l'esquerra i en 10 metres tenim el parc i la Font de la Cura. Tornem endarrera fins a la gran esplada que tenim davant i la creuem, seguint tota l'estona el riu Calders al final del passeig del riu, girarem a l'esquerra i tot recte amunt arribarem a la Font Vella, fi de la ruta !!
Esglèsia de Sant Pere de Viladecavalls
Presa i pas del riu Calders
Font de la Salut
Berenador Font de la Salut
Indicador avanç de l'Oller
Barraca de vinya passada l'Oller
Llac de Navarcles
Font de la Cura
 Bonic i gens complicada ruta tan per passar un bon matí de diumenge com qualsevol altre estona lliure que tingeum, així com per sortir a correr sabent que en un o altre punt trobarem aigua ben fresca tot i que al principi no ho semblava !!

Us deixo el track de la ruta, a disfrutar-la !!



No hay comentarios:

Publicar un comentario