Sant Jaume i Sant Pere de Vallhonesta i Puig Soler - Juliol'13

El Bages, aquest cop ens quedem a casa per fer una bona excursió i preparar algun recorregut d'entrenament de trail. La ruta la començarem desde la carretera que uneix El Pont de Vilomara i Sant Vicenç de Castellet, la BV-1229, al vell-mig al nucli de cases anomenades les Boades. Si el recorregut es realitza en ple estiu procurar portar força aigua tot i que es troba algun punt d'aigua en el trajecte i protecció solar ocular i de pell, ja que el sol pica en gairebé tot el recorregut. La finalitat del tram és visitar tres punts claus dels límits del Parc de Sant Llorenç de Munt i l'Obac en el seu extrem Oest, aquest són: Sant Jaume i Sant Pere de Vallhonesta i Puig Soler (i el petit també). Doncs bé, som-hi !

Ilusa de mi tenia en ment que només hi havia un Vallhonesta, la típica ermita petita amb una façana espactaular... però es veu que no, així que inicio el camí desde les Boades i segueixo el camí rodat en una agradable baixada que dura ben poc per començar a pujar i no parar fins arribar a una Vallhonesta. Poc després del primer km ens trobem amb un trencall que ens indica Sant Jaume direcció a l'esquerra el seguim confiada a que anava a parar a la magnifica ermita, el camí rodat puja i puja i no deixa de pujar borejant tot el Serrat de la Creu i ja perden les meves ilusions veig l'ermita a la meva dreta i ben lluny d'on estava anant... continuarem, hem vingut a fer km's! Més endavant diviso un sender de baixada i pretenc baixar per allà per arribar a l'ermita, però em deparen sorpresses pel camí, després de pujar i pujar més, en una curva a l'esquerra em topo amb Sant Jaume de Vallhonesta, carai ! I això que és??, doncs un parell de masie sruïnoses (i encara les deixo a una bona alçada de construcció) amb una plaça empedrada entre elles, és l'anic Hostal de Sant Jaume de Vallhonesta. En la primera "masia" s'indica un sender que ens portaria al Pont de Vilomara i a la que es menté més en peu al seu costat esquerra ens trobem el Camí Ral per anar a Barcelona. Entro en lo que queda de l'hostal i el travesso, entrant en les seves antigues estàncies.
Hostal Sant Jaume de Vallhonesta
Llegenda Sant Jaume Vallhonesta
Indicatiu Camí Ral Barcelona
Interior Hostal
Pas Hostal i ermita al fons
 Un cop travessat l'antic hostal ens trobem amb la petita ermita de Sant Jaume de Vallhonesta, preciosa i coqueta treu el cap entre la verdisa, li fem una ullada i darrera seu i segueix un senderó que ens porta  a la font de Sant Jaume, les gossetes la van disfrutar com un osasis al mig del desert, perquè casi casi amb la calor que feia. En aquest punt tenim l'opció d'ascendir fins a la Roca de Sant Jaume (538 m) però en el meu cas m'interesava més visitar l'altre Vallhonesta, la que realment volia veure jeje
Ermita Sant Jaume de Vallhonesta
Font Sant Jaume
 A la dreta de la petita ermita s'inicia un sender que ens farà baixar fins a Sant Pere de Vallhonesta, el seguim i en el proper creuament el seguirem en direcció a la Bauma del Sequer, per el camí dels Maquis, aquí tenim varies opcions per arribar a Sant Pere i fins i tot arribar-nos fins a Sant Vicenç de Castell, la meva direcció va ser la que us he comentat. Realitzo una baixada una mica brusca i corrent, ja que no sabia si s'em acabaria fent fosc al ritme que anava ja que encara em quedava el Puig Soler en ment !! Go, go, go !!
Fita indicativa del sender a Sant Jaume
Camí Ral a Sant Vicenç, el que seguirem un tram
 El sender mor a un camí rodat (oh! el camí rodat del principi....) i descartant continuar a l'esquerra que aniriem a parar al cotxe, seguim cap a la dreta. Pujadeta suau i continua en planer, es travessa el Torrent de Rubió i deixarem a la nostre dreta el Gran Roure de Rubió que si em sobra temps de baixada ja el visitaré (cosa que no va poder ser) i continuem per una suau pujada fins arribar a les Masies de Vallhonesta, un conjunt de cases al peu de l'ermita de Sant Pere. A la dreta ens trobem amb el trencall cap a l'ermita i amunt que fa pujada, passem per unes escales i en quatre passes hem arribat ! Ara si, la que volia veure desde un principi ! No sense avanç passar per Can Campaner que resguarda l'ermita, amb una desitjada font d'aigua fresca fent la benvinguda al segon oasis de la ruta.

Can Campaner
Posterior de Sant Pere de Vallhonesta
Sant Pere de Vallhonesta
 Visitada l'ermita per l'exterior amb un cohet el cul dedueixo que el petit senderó que queda amagat va en direcció a Puig Soler, no sense avanç visitar el petit hort d'abrets i vegetació variada, emprenc el sender que ens porta al Coll de Sant Bernat, allà ens trobem amb un pal indicatiu en varies direcció i agafem en aquest cas en direció a Puig Soler (que ja aniria sent hora jeje) i tot cap amunt que fa pujada !
Coll de Sant Bernat
Pal indicatiu al Coll de Sant Bernat
 En aquest indret es veu que tot es fa per duplicat, així que també tenim el Puig Soler Petit... que hi farem, ens el trobem al mig del sender, tot i que si es vol es pot borejar, però no som "pujadors" de muntanya? ja no vindran 10 m amunt o avall, i després d'aquest petit bony al camí, ara sí, directes cap amunt el Puig Soler, apa a 524 m d'altitu al mig del Bages, no esta malament per ser un Pla... jeje Magnifiques vistes de Montserrat, l'inici de Sant Llorenç del Munt i el Pla de Bages ! La pujada no ha estat molt complicada, però els primers metres de baixada tenen una mica de tecnicitat però la resta no va gens malament deixar-se anar !!
Puig Soler
Pûig Soler
 Retornem al cotxe pel camí rodat que ja hem passat, i no hi ha temps per visitar el Gran Roure de Rubió (foto en aquest link) i apretant el cul per arribar al cotxe que faig tard a un lloc !! Sort que estic al costat de casa ! En resum una ruta molt xula per anar amb familia i que es pot escursar i allargar per molts punts, això si, més recomanable per fer-la en temporades de poca calor, no com una servidora que li agrada patir calor ! jeje

Un altre dia vaig anar a fer un entrenament de trail i en el primer encreuament que indica Sant Jaume van posar-hi un indicador cap a Sant Pere.... tard, però gràcies !! S'ha de ser positiu i pensar que gràcies a que no hi era vaig descobrir "l'altre" Vallhonesta :)

Aquí teniu el track de la ruta, salut i km's !

No hay comentarios:

Publicar un comentario